Today 5th Oct 2022 is the holy Vijayadasami – a very auspicious day for starting Education and enterprise. In the month of Purattasi is celebrated the nine day festival of Navarathri. In all these days, there occurs grand purappadu of Vedavalli Thayar inside the temple premises. ‘Siriya Thirumadal’ is recited during the purappadu. The last day is celebrated as Saraswathi Pooja, the day of reverence to the Lord of Learning. The next day is Vijayadasami ~ the day considered most auspicious for starting learning. Children are entered in schools and taught the first syllable known as “Aksharabyasam”.
This Vijayadasami day falling on Purattasi Sravanam is masa thirunakshathiram of Poigai Azhwar and Swami Pillai Logachariyar .. .. .. and today ‘Purattasi Thiruvonam’ marks the birth of Sri Vedanthachariyar.
கொடியவர்கள் கண் பட்ட சோறு,
தீய்ந்துபோன சோறு, ஆடை, எச்சில், தும்மல் ஆகியவை பட்ட சோறு,
நாய் போன்ற விலங்கினங்கள் வாய் வைத்த சோறு
ஆகியவற்றை உண்ணக்கூடாது.
மனிதர்கள், பசுக்கள் முகர்ந்த உணவு, ரோகிகள் தொட்டது,
ஈ, புழு, நூல், முடி, நகம் போன்றவை இருந்த உணவு,
அன்போடு பரிமாறப்படாத சோறு, சந்நியாஸியிடம் பெற்றது,
சந்நியாஸி பாத்திரத்தில் பட்டது,
மனிதர், எலி, கோழி, காக்கை, பூனை ஆகியவற்றின் வாய் பட்டது...
இப்படிப்பட்ட உணவுகளையும் உண்ணக்கூடாது.
இது ஏதோ மடி ஆசாரம் என பழமைவாதிகள் சம்பந்தப்பட்டதல்ல !! ஆசாரமாக இருப்பவர்கள் அருந்தும் நீர் முதல் உண்ணும் உணவு வரை பல கட்டுப்பாடுகளை பின்பற்றுவர். இன்று நாம் பலர் சாப்பிடும் தண்ணீர் பல வடிவங்களில் இருக்கும் பிளாஸ்டிக்கில் அடைக்கப்பட்டு தான் வருகிறது. பெரிய பிராண்ட் என பெயர் பெற்ற நிறுவனங்கள் சுத்தமான தண்ணீர் என்று அதீத விலைக்கு விற்பது எல்லாம் கூட சுத்தமான தண்ணீரே இல்லை. இன்று நாம் நம் நதிகளை அழித்துவிட்டு பாட்டில் தண்ணீருக்கு அலைந்துகொண்டு இருக்கிறோம். எங்கு சென்றாலும் ஏகப்பட்ட தண்ணீர் பாட்டில்களை தூக்கிக்கொண்டு - உணவை தேடி அலைகின்றோம்.
How addicted are you to outside food – how many times in a week, do you eat in hotels ? .. . .. and do you order simply Idly, Dosa or .. .. fast food !!
Fast food is a type of mass-produced food designed for commercial resale, with a strong priority placed on speed of service. It is a commercial term, not limited to food sold in a restaurant or store with frozen, preheated or precooked ingredients and served in packaging for take-out/take-away. Fast food was created as a commercial strategy to accommodate large numbers of busy commuters, travelers and wage workers. In recent times, fast food industry is estimated to be worth a few hundred billions globally. The fastest form of "fast food" consists of pre-cooked meals which reduce waiting periods to mere seconds. Other fast food outlets, primarily hamburger outlets such as McDonald's, use mass-produced, pre-prepared ingredients (bagged buns and condiments, patties, vegetables which are prewashed, pre-sliced, or both; etc.) and cook the meat and french fries fresh, before assembling "to order".
Fast-food French fries and onion rings are going high-tech, thanks to a company in Southern California. Miso Robotics Inc in Pasadena has started rolling out its Flippy 2 robot, which automates the process of deep frying potatoes, onions, and other foods. A big robotic arm like those in auto plants -- directed by cameras and artificial intelligence -- takes frozen French fries and other foods out of a freezer, dips them into hot oil, then deposits the ready-to-serve product into a tray. Flippy 2 can cook several meals with different recipes simultaneously, reducing the need for catering staff and, says Miso, speed up order delivery at drive-through windows.
The acceptability of junk and processed foods and beverages refers to how customers react to and trade-off these products based on the characteristics like taste, texture, appearance, and sense of pleasure. In simple words, acceptability is how eager or interested a customer is in that food type. .. .. and Food manufacturers do manufacture those trends too. Food producers use every tactics to improve these characteristics to promote acceptability, some of which may harm you more than what you expect. Also, the texture of food plays a significant role in influencing consumers’ perception of “quality” and eating experience. The three major characteristics that determine acceptability are taste, texture and shelf life. Multiple chemicals and synthetic ingredients are used to improve these characteristics of the otherwise calorically dense and nutritionally barren packaged food.
எவை எவற்றை உண்ணக்கூடாது என மேலே கண்டது சுவாமி வேதாந்தாச்சார் எழுதிய "ஆகார நியமம்" என்ற நூலின் சில வரிகள். பகவானுடைய அடியவர்கள் பகவத்பக்தியை வளர்ந்துக்கொள்ள ஸாத்விக ஆஹாரங்களையே உட்கொள்ள வேண்டும். சில ஆஹாரங்களை விட்டே தீர வேண்டும். எவையெவைகளை விட வேண்டும் என்று ஆசார்யர் 21 பாசுரங்களாலே காட்டியுள்ளார்.
இவற்றையெல்லாம் கடைபிடிப்பது கடினம் எனும் நல்லோர் தங்கள் ஆக்கையின் வழி உழலலாம். நாம் நிறுவனத்தில் டை கட்டச்சொன்னால் கட்டுவோம் ! - அதிகாரி நினைப்பதற்கு முன்பே கை காட்டுவோம் - ஆனால் நமது நல்வாழ்க்கைக்கு நியமனங்கள் பற்றி கூறினால் உதாசீனம் செய்வோம் !!
இன்று
புரட்டாசி திருவோணம் - விஜயதசமி நன்னாள். ஸ்ரீ தூப்புல் பிள்ளை என்ற கவிதார்க்க்கிக
சிம்மம் என்ற ஸர்வதந்திரஸ்வதந்தரர் என்ற ஸ்ரீமந் வேதாந்தாசாரியார் -
754 திருநட்சத்திரம் இன்று ! காஞ்சியில் திருத்தண்கா என்கிற திவ்யதேசம் 'கண்ணன்
வெஃக்கா' எனப்படுகிற ஸ்ரீயதோக்தகாரி எம்பெருமான் ஸன்னிதிக்குச் சமீபத்தில் உள்ள ' தேனிளஞ்சோலையே'
தண்கா (குளிர் சோலை) என்பர் பெரியோர். அதற்கருகில் இருக்கும் உத்தமமான
புரட்டாசித் திருவோண நன்னாளில் உதித்தவர் உயர் வேங்கட குருவான வேதாந்த தேசிகன்
!
‘தூப்புல்’
வேதாந்தாசாரியாரின் அவதாரஸ்தலம். 'தூப்புல்’ தூய்மையான புல்.
வைதிகர்கள் உபயோகிக்கும் தர்ப்பத்தை குறிக்கும். உபய வேதாந்தத்துக்கும்,
[தமிழ், ஸம்ஸ்க்ருதம்] என்ற இரண்டிலும் சிறந்து விளங்கியதால் 'வேதாந்தாச்சார்யர்’. நமக்கு
நல்வழி காட்டிடும் ஆசானை நாம் குரு, ஆசாரியன், தேசிகன் என்று பல பெயர்களால் குறிப்பிடுகின்றோம்.
தேசிகன் என்றால் ஆசாரியன் என்று பொருள்.
Venkatanathan was the hamsam of “Thirumani”
(bell). One day, Kidambi Appular, Venkatanathan’s Maternal Uncle,
took him to the “Kalakshepam” of Guru Nadathur Ammal. On seeing
Vekatanathan’s “divya thejas” (brilliance), Nadathur Ammal stopped the Kalakshepam
and asked the boy to come on stage. Young Venkatanathan grew up to become an
astute scholar, a preacher of Srivaishnava siddhantam. Venkatanathan
travelled to Thiruvahindirapuram and did “mangalasasnam” to Lord Deivanayagan
and his consort. He then went to Lord Nrusimha’s sannidhi in Oushadagiri, sat
under an “Ashwattha” tree and recited the Garuda
Mantram. He also composed Hayagreeva Sthotra,
Garuda-dhandakam, Devanayaga-panchasath, Achyutha-sadakam, and many more
literary gems in future. Swami was well versed in Sanskrit, Prakritham,
Tamil and was great in debate earning the
title “Kavitarkikasimham”(A lion among poets). Of his many skills,
he confronted a mason in building a well which is now seen at his thirumaligai
at Thiruvahindrapuram.
Swami Vedanthachar lived a full and fruitful life for 102 years. In the misfortune when Islamic invaders looted Thiruvarangam, alongwith Swami Pillai Logachar, he emerged at the forefront in protecting our sampradhayam. In the year 1369, he rested his head on the lap of his son Kumara Varadhachariar and left his mortal coil. During his lifetime, Swami lived in Karnataka for 12 long years in a place know as Sathyagalam.
At Thiruvallikkeni divyadesam, Azhwar / Acaryas would have
purappadu with Emperuman on their sarrumurai day.. today being
Vijayadasami, there was parvettai
purappadu of Sri Parthasarathi perumal astride kuthirai vahanam. After
Perumal purappadu (in earlier days to Vasantha bungalow) now through TP koil
lane, Bandala Venugopala St, Besant
Road, Perumal had purappadu through sathani street (the other part of TP koil
St / opp to NKT School) and nearer the South Mada St / TP Koil St junction,
Vedanthachar accompanied Him. Initially in the purappadu thadi panchakam /
sthothra rathnam / Yathiraja Vimsathi were recited and with Vedanthachar it was
Iramanusa noorranthathi.
Here are some photos of Swami Vedanthachar sarrumurai purappadu at Thiruvallikkeni today.
-adiyen Srinivasa dhasan
Mamandur Veeravalli Srinivasan Sampathkumar
5th Oct 2021.
Very nice to know about AaGARA NIYAMANAM... Nicely told by swamy...🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
ReplyDelete