Friday, April 13, 2018

Sri Ramanujar Hamsa vahanam 2018


Sri Ramanujar Hamsa vahanam 2018

On the evening of day 1 Sri Ramanujar had purappadu in Hamsa vahanam.  Last year for the Sahasrabdi – it was   the big heavy golden   ‘Hamsa Vahanam’ in the evening .  The Thiruvallikkeni Hamsa vahanam is one of the heaviest among the vahanams.  The bird Hamsa  is known for its purity and powers.  Appearing here is the photo of last year and rest taken today (12.4.18)





மின்னுமாமழை தவழும் மேகவண்ணா *  விண்ணவர்தம் பெருமானே! அருளாயென்று அன்னமாய் முனிவரோடு அமரரேத்த *   அருமறையை வெளிப்படுத்த அம்மான் தன்னை"........சர்வேஸ்வரன் முனிவர்களும் தேவர்களும் ஸ்தோத்திரம் செய்ததற்கு இணங்கி ஹம்சரூபியாய் அவதரித்து அருமையான வேதங்களை வெளிப்படுத்தி அருளினார். 


Our Srivaishnavism hails Ubhaya Vedantha – there are philosophies restricted to having their scriptures in either Sanskrit or Tamil ~ Sri Vaishnavism has Sanskrit and dravida vedantha in equal parlance. .. .. and we have the noblest of preceptors  - Swami Ramanujar – the King of all hermits guiding us the path.   



                நம்மிராமாநுசர்   :  சொல்லார் தமிழ் ஒரு மூன்றும்; சுருதிகள் நான்கும்; எல்லை இல்லா அறநெறி யாவும் தெரிந்தவர் என திருவரங்கத்து அமுதனாலே போற்றப்படுபவர்.    Thiruvarangathu Amuthanar hails Ramanuja as a master of Prose, Poetry, Drama in Tamil; all the four Sanskrit Vedas and all inclusive countless Dharma Sastras.

The Greatest to descend as a human being on this earth, Swami Ramanuja Charya neatly chronicled and documented in as many terms the VisishtAdvaita sampradAya. The works of all other acharyas followed his footsteps. Thus our darsanam is fondly known “Emperumanar darsanam” or “Ramanuja Darsanam”. The concept of Sarangati as developed by aAlwargal, Nathamunigal, Alavandar was also documented by Ramanuja both in text and practice. 

Blessed are we to be living and have the fortune of partaking in Swami Udayavar uthsava celebrations.   Here are some photos taken during evening purappadu at Thiruvallikkeni divyadesam.

adiyen Srinivasadhasan
12th Apr 2018.










No comments:

Post a Comment